İş

DEÜ Laboratuvarlarında Dijital Çağ

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), sağlık, bilim ve mühendislik alanlarındaki özel bölümün ihtiyaçlarını dikkate alarak kurum bünyesindeki laboratuvarları tek çatı altında buluşturan DEÜ Laboratuvar Yönetim Sistemi’ni (DELAB) hayata geçirdi.

Yeni sistem sayesinde kişi ve firmalar kurum içindeki laboratuvar, cihaz, analiz içeriği ve hizmet bedeli hakkında bilgi alabilecek, ayrıca sorumlu kişilerle dijital ortamda bağlantı kurabilecek. Araştırma üniversitelerinin sahip oldukları laboratuvar altyapısını ve teknik imkanlarını özel şubenin kullanımına sunduğunu belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, bu sayede yenilikçi girişimlerin; Katma maliyeti yüksek ve ticarileşecek fikirlerin önünü açmayı hedeflediklerini söyledi.

Üniversite-sanayi işbirliğine hız veren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörlüğü, araştırma üniversitesi misyonu doğrultusunda; Kurum bünyesindeki laboratuvarları tek çatı altında toplayan DEU Laboratuvar Yönetim Sistemini (DELAB) hayata geçirmiştir. Sağlık, bilim ve mühendislik alanlarında özel bölümün ihtiyaç duyduğu analizler dikkate alınarak oluşturulan yeni sistem sayesinde kişi ve firmalar laboratuvar, cihaz, analiz içeriği ve hizmet bedeli hakkında bilgi alabilecek. kurum içinde, hem de dijital ortamda sorumlu kişilerle bağlantı kurun. Akredite laboratuvarlara erişim imkanı da sunan internet adresi (http://delab.deu.edu.tr) üzerinden hizmet verecek olan sistem her zaman yeni tutulacaktır.

Araştırma üniversitelerinin laboratuvar altyapısını ve teknik imkanlarını özel sektöre sunduğunu belirten DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, bu sayede yenilikçi girişimleri; Katma maliyeti yüksek ve ticarileşecek fikirlerin önünü açmayı hedeflediklerini söyledi. DEÜ laboratuvarlarına ilginin her geçen gün arttığını belirten Rektör Hotar, “Özel sektör temsilcilerinin, firmaların ve girişimcilerin ilgi ve beklentileri bizleri daha fazlasını yapmak için motive ediyor. Bu sistem sayesinde üniversitemizin teknik altyapısının şube tarafından daha çok bilinmesini ve kullanılmasını istiyoruz. Analiz süreçlerini en hızlı şekilde tamamlamayı ve güncel bilgileri erişilebilir hale getirmeyi hedefliyoruz. Çünkü günümüzde kimse zaman ve iş gücü kaybına tahammül edemez. Üstelik uluslararası rekabette eliniz sağlam ve bilgiye dayalı olmalıdır. Bunu DELAB servisi ile yapacağız” dedi.

“LAB.” BU MUTFAK

Laboratuvarların yükseköğretim kurumları için araştırma, geliştirme ve öğretim faaliyetlerinin mutfağı olduğuna işaret eden Rektör Hotar, “Bu noktada araştırma üniversitemizin misyonu teorik bilginin yanı sıra pratiği de içermektedir. Bu süreçte işin mutfağına girerek analizler yapmalı ve sorumluluk almalısınız. Sonuçta, neden-sonuç ilişkisini pratik bir şekilde açıklayabilmek de değerlidir. Bu nedenle devlet üniversitesi olan kurumumuzun modern laboratuvarlarına ve oradaki hizmetlere yatırım yapıyoruz. Bunu yaparken de altyapımızı paylaşmaya gayret ediyoruz. Milli ve yerli teknolojilerin geliştirilmesi için sanayicilerimizin ve iş dünyamızın temsilcilerinin daha fazla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz.”

YATIRIMDA HIZ YAPMADIK

Görev süreleri boyunca üniversiteye birçok yatırım ve hizmet kazandırdıklarını belirten Rektör Hotar, “Rektörlük olarak yaklaşık 30 milyon TL yatırım bedeli ile Merkezi Araştırma Laboratuvarımızı hizmete açtık; Efes Meslek Yüksekokulu bünyesinde şehrin en kapsamlı beslenme laboratuvarı olan Efes Beslenme Laboratuvarını şehrimize kazandırdık. Mühendislik Fakültesi bünyesinde Akış Dinamiği ve Simülasyon Laboratuvarı’nı TUSAŞ işbirliği ile Torbalı Meslek Yüksekokulu bünyesinde yenilenen Biruni Laboratuvar Kompleksi ve Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde Fantom Laboratuvarı’nı kurduk. Hemşirelik Fakültesi bünyesinde Simülasyon Laboratuvarı, Temel Bilimler ve Preklinik Bilimler Laboratuvarını hizmete açtık. Üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesinde değerli faydalar sağlayacağına inanarak bu DELAB hizmetini oluşturduk. Ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz” dedi.

LABORATUVARLAR TEK ÇATI ALTINDA

Fen, Mühendislik ve Tıp alanlarındaki laboratuvarların da zamanla DELAB’a dahil edileceği bilgisini veren DEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Murat Tanarslan, “Üniversitemizin farklı akademik birimlerinde; Lisans ve lisansüstü düzeyde hizmet veren, öğretim ve araştırma faaliyetlerini zenginleştiren laboratuvarlarımız bulunmaktadır. Bazıları da kendi alanlarında ulusal ve uluslararası akreditasyonlara sahiptir. Halihazırda üniversitemizin farklı birimlerinin laboratuvarlarında bulunan ve DELAB sistemine kayıtlı yüzlerce cihaz bulunmakta ve farklı alanlarda birçok analiz imkanı bulunmaktadır. Önümüzdeki dönemde DELAB sistemi üniversitemizdeki tüm laboratuvarlarımızı kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak olup, bilgili ve deneyimli çalışma arkadaşlarımızla Ar-Ge çalışmalarının yanı sıra; Özel sektörün ihtiyaç duyduğu birçok alanda uygulama hizmeti vermeyi arzu ediyoruz” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

harran-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu